Skicka vidare du också

För ett tag sedan såg jag om filmen ”Skicka vidare” från 2000 med bland andra Kevin Spacey och Helen Hunt i rollerna. Det är ett drama som handlar om en elvaårig kille vid namn Trevor som bor med sin alkoholiserade mor i Las Vegas. Trevors lärare i samhällskunskap, Mr. Simonet, ger eleverna i klassen i uppgift att, under läsåret, göra något som gör världen till en bättre plats. Trevor bestämmer sig för att förverkliga en idé som han kallar ”Skicka vidare”. Den går ut på att han hjälper tre personer med något de behöver hjälp med. Dessa tre personer hjälper i sin tur tre personer och så fortsätter det. På så sätt skickas hjälpen vidare till fler och fler personer, liksom ringar på vattenytan.

”Skicka vidare” är baserad på en roman, men rörelsen finns faktiskt i verkligheten. Det finns till och med en skicka vidare-dag som infaller den 28 april varje år med deltagare från mer än 80 länder över hela världen.

Att skicka vidare kan vara så enkelt som att stanna och prata med någon som behöver en stunds sällskap, eller att bjuda någon på en kopp kaffe. Att dela med sig av sin tid kan ibland vara den största gåvan.

Ett annat sätt att skicka vidare kan vara att hjälpa någon förverkliga sina planer genom ett ekonomiskt lån. Det här är vad organisationen Kiva sysslar med. På webbplatsen kiva.org sammanförs låntagare, ofta i fattiga länder, med långivare som är villiga att låna ut ett belopp på 25 dollar eller mer, utan anspråk på ränta, under en viss tid. Kiva organiserar allt kring lånet och som långivare får man varje månad en uppdatering om återbetalning. När ett lån är återbetalt kan man välja att ta ut pengarna eller att återinvestera dem i ett nytt lån.

Jag har själv varit medlem i Kiva sedan 2012 och hittills varit med och hjälpt 21 personer i lika många länder runt om i världen förverkliga sina planer. Bland annat har jag hjälpt Ada i El Salvador och Desida på Filippinerna att köpa in varor till sina butiker. Jag har hjälpt Nengah i Indonesien att införskaffa råvaror till sitt konsthantverk, och jag har hjälpt Nune i Armenien att klara av kostnaderna för den medicin hon behöver för att kunna klara sig i vardagen.

Om du också vill göra en insats för någon som behöver den, gör det gärna genom ett lån hos Kiva!